Hai să vorbim ROMÂNEŞTE!

9 02 2009

vorbim-romaneste

noi vb in rom – NU!!  Vorbim şi scriem în limba română !
A trecut ceva timp  de cînd am descoperit forumurile , chat-urile , şi tot felul de comunicări scrise pe internet, şi mi-am dat seama că nu putem preţui ceea ce ne-a mai rămas viu – limba şi cultura .

Este ceva anormal dacă nu vezi măcar un comentariu la vreun articol , sau pe messenger un prieten nu începe o discuţie cu următoarele „cuvinte” :  sal ! cf? , hai mey , vb odata ! S-ar putea alcătui un dicţionar întreg cu aceste prescurtări , dar ingeniozitatea unora ajunge deja la culme , pentru a economisi a mia parte din secundă mai şi folosesc cifrele în loc de sunete . Şi nu mai vorbim deja că diacriticele sunt utilizate foarte rar .

Acum hai să vedem , face oare de promovat acest limbaj invenatat de „pionerii ” internetului ? Chiar economisim o grămadă de timp scriind  prin abrevieri , fără a folosi diacritice , adăugînd unele cifre în loc de sunete ? Nu cred . Unii ar răspunde DA , din simplu motiv că sunt obişnuiţi să folosească acest „limbaj” , şi le-ar fi greu să respect normele ortografice , dar un pic de răbdare , şi după un timp observi că nu-i nimic complicat .

Dacă generaţiile noi sunt atît de dependente de calculator şi internet , iar unica ocazie de a fi impuşi să scrie ortografic, va fi lecţia de limbă română , atunci ce consecinţe poate avea acest limbaj ? Bolşevicii ne-au impus să scriem în grafie chirilică , după ce buneii şi părinţii noştri au luptat pentru ca noi şi generaţiile următoare să putem vorbi şi scrie în limba lui Alecsandri , Eminescu , Russo şi Vieru – noi singuri ne impunem un limbaj ce ne distruge limba şi cultura .

Dar tu foloseşti diacriticele? scrii abreviat/ortografic  ?  Din ce motiv ?

P.S Imagine preluată de pe http://vorbimromaneste.wordpress.com/

Anunțuri

Acțiuni

informatie

9 responses

9 02 2009
Oxana Greadcenco

sunt adepta unei vorbiri corecte chiar si pe internet. atunci cind vorbesc pe messenger, scriu cuvintele intregi fara prescurtari din acestea care te fac sa te concetrezi la forma, dar nu la continut.

9 02 2009
Grivei

eu propun sa invatati voi insiva intai sa vorbiti romaneste..si apoi sa va apucati sa scrieti pe bloguri 😉
ghici ce e gresit aici : „Este ceva anormal dacă nu vezi un comentariu la vre-un articol”

10 02 2009
Croitor Radu

@Grivei
Mulţumesc pentru propunere dar ştiu destul de bine să vorbesc şi să scriu româneşte , şi cu toate că stau rău cu ghicitul , am observat greşeala şi am corectat-o 😉

7 03 2009
Andrei A.C.

buna ideea, si sincer, folosesc destul de „intens” ym si chiar nu e greu deloc sa scrii corect….cu diacriticele e mai complicat, ori iti cumperi tastatura romaneasca, simplu, dar daca ai laptop e inutila, ori schimbi tastatura din Control Panel…

7 03 2009
Croitor Radu

@Andrei A.C
dacă cinstit la mine tastatura e cu litere latine (fără diacritice) iar paralel cu ele , în mărime mai mică literele chirilice , dar nu e problemă să scriu cu diacritice , deja m-am deprins şi scriu fără a mă uita la tastatură 🙂

3 05 2009
Saff

hah asta e curat româneşte…”deja m-am deprins şi scriu fără a mă uita la claviatură :)” LOL xDD

4 09 2009
atravedilun

-D. chestia cu „claviatura” te da gata. am mai intalnit pe bloguri tot felul de militanti pentru corectitudinea limbii romane sau cruciati impotriva „neologismelor internautice” dar care in acelasi timp fac greseli elementare de gramatica sau morfologie.
incearca unii sa fie mai catolici decat papa („tastatura” n-a vrut sa scrie Papa -D) si prin aceasta demonstreaza ca „prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”.

6 09 2009
Croitor Radu

pentru Saff şi atravedilun

mulţumesc pentru corectare . Greşeli fac toţi , indiferent de ceea ce promovează . În cazul meu e vorba de influenţa limbii ruse şi un creier obosit la miezul nopţii 😉

8 11 2009
Robert

Draga Radu, ai o problema cu virgulele. Revizuieste-ti textul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: