Cîte Uniri sărbătorim , şi cîte au fost ?

2 02 2009

Am fost plăcut surprins de ştirea care am văzut-o pe Unimedia , că majoritatea politicienilor de la noi din Republica Moldova cunosc semnificaţia zilei de 24 ianuarie , şi evenimentul petrecut la 27 martie 1918. Cu multă mîndrie afirmînd că aceste evenimente au servit ca temelie unificării tuturor românilor … corect , însă bazele unificării românilor şi principatelor româneşti au fost puse cu mult timp înainte , în epoca medievală.

24-ianuarie-unirea1

Încă în 1597 , Sigismund Bathory , principe al Transilvaniei , ocupă tronul Ţării Moldovei şi se intituleză drept „Principe al Transilvaniei , Moldovei, Valahiei transalpine şi al Sfîntului Imperiu..” Posibil , Bathory nu avea ca scop principal unirea tuturor românilor , dar se atestă ca primul conducător a acestor principate cu tendinţe unioniste .                                                                                                                                                                                      mihai-viteazu-poza-21

Un rol foarte important în unirea românilor şi celor 3 principate româneşti l-a avut Mihai Viteazu , care visa să „reînvie Dacia” , cu toate că pe o perioadă scură de timp , visul lui a fost împlinit . Fiind principe al Munteniei , la 18 octombrie 1599 Mihai cucereşte tronul Ardealului de la Andrei Bathory , iar la 21 mai 1600 ,Mihai Viteazul stăpîneşte deja şi tronul Moldovei , astfel se intitulează „Mihai Voievod, din mila lui Dumnezeu , domna al ţării Româneşti , al Ardealului şi a toată ţara Moldovei „.

Cu toate că s-au petrecut cca 400 de ani în urmă aceste evenimente au avut un rol semnificativ în istoria românilor şi nu trebuiesc date uitării . Cu toate că deciziile nu s-au luat cu ajutorul Sfatului Ţării şi au fost mai puţin democratice , dar caracteristice epocii medievale – prin luptă , ideia totuşi era aceeaşi că suntem un popor şi trebuie să fim uniţi.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: