650 de ani de independenţă a statului moldovenesc ????

6 01 2009

Printr-un decret al preşedintelui R.M ,  „din necesitatea cultivării spiritului patriotic şi intăririi statalitatii Republicii Moldova” , în anul 2009 a fost proclamată aniversarea a 650 de ani de la întemeierea statului   moldovenesc independent , chiar se prevede şi constituirea unei comisii de stat consacrate acestei „sărbători” condusă de Voronin , Vasile Tarlev , şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca .

Prima dată , auzind această ştire la MU-1 chiar am rămas cu gura larg deschisă … şi totuşi nu m-a ajutat să înţeleg de ce anume 650 , şi de ce de independenţă????

Dar staţi un pic , oare nu sărbătorim noi independenţa R.M care a fost adoptată la 27 august 1991 ?  Reiese că de aici în colo v-om sărbători 2 „independenţe” ?? Dar la acest subiect revenim un pic mai tîrziu , acum daţi să ne afundăm în istorie , cu cîteva secole în urmă .

Evident că autorul acestei idei a luat anul 1359 , ca an al întemeierii Statului Moldovenesc , dar totuşi nu a ţinut cont de semnificaţia noţiunii de „stat” , iată ce ne dă nouă DEX-ul :

stat-entitate politică constituită dintr-o populaţie aflată sub o conducere instituţionalizată pe un teritoriu delimitat de o frontieră .

Avînd în faţă manualul de Istoria Românilor , am început să-l răsfoiesc , şi   iată   ce   găsesc :”Principatul unitar moldovenesc s-a constituit în hotarele sale istorice către anul 1387 ,în componenţa lui voievodatul lui Constantin alcătuia Ţara de jos.”

Deci frontiera sa istorică , a fost stabilită abia în anul 1387 , reiese că nu putem afirma că statul moldovenesc a fost creat în 1359 ?  Dar totuşi a fost întemeiat acest „stat” ? Recurgînd din nou la manualul de istoria românilor, iată ce descoperim : „Evenimentele descrise s-au produs în vremea cînd în  Ungaria domnea regele Vladislav al IV-lea (1271-1290) , ceea ce înseamnă că atunci a luat fiinţă şi voievodatul moldovei în frunte cu Dragoş.Astfel , anul 1359 are în istoria Moldovei o cu totul altă semnificaţie decît acea a întemeierii ei ca stat .”

Şi chiar dacă sărbătorim 650 de ani de la întemeirea Ţării Moldovei , reiese că acest stat există pînă în ziua de azi ?

Dar ce legătur are Ţara Moldovei – principat românesc , situat între Carpaţii orientali şi rîul Nistru , şi între Hotin şi Marea Neagră , cu actuala Republica Moldova care este un stat rezultat din tratatul Ribbentrop-Molotov , şi care şi-a căpătat independenţa abia 18 ani în urmă?

Aşa deci , prin această sărbătoare ni se impune atît nişte date şi idei eronate privitoare la statutul acestui teritoriu de-a lungul istorie , cît şi recunoaşterea unei naţiuni „moldoveneşti”  a cărei creatori după culise ar fi Stepaniuc , Voronin , Tarlev , Lupu … şi cîteva persoane din actuala şi fosta elită politică , dar ce se va întîmpla cu creatorii naţiunilor , atunci cînd naţiunile pe care le construiesc , se dovedesc a fi diferite de ceea ce se aşteptau ei ? … Dar ăsta deja e alt subiect..

Anunțuri

Acțiuni

informatie

2 responses

22 01 2009
Radu

Eşti rău. Nota 2oi. Voronin ştie ce spune. Iată ne ieftineşte pâinea cu 20%. E bravo.

25 01 2009
Alina

Radu,sper ca ai glumit?pentru ca nu vad nimic bun in ce face Voronin,e un minciunos!!! kiar shi profesorul nostru a demonstrat contrariul spuselor ”domnului preshedinte”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: