Xenofobie sau … cum ?

28 12 2008

Tot mai des Liga tinerilor ruşi din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de   „rumînizarea moldovenilor” , fac proteste prin care cer să fie oficializată limba rusă , şi se declară discriminaţi de moldoveni , dar acest lucru nu e cel mai straşnic . E de-a dreptul înfiorătoare ura pe care au au unii din ei faţă de poporul român , ură care poate fi observată la tot pasul . Mai ales , este promovată în  spaţiul virtual – pe forumuri , chaturi , s-au diferite site-uri  unde se poate  lăsa vre-un mesaj sau comentariu .  De ceva timp în urmă, pe profilul meu de pe youtube am găsit următoarele  mesaje : youtube-mesaj1

Deşi unii se mîndresc atît de mult cu limba rusă , totuşi preferă să scrie în grafia latină folosind şi cifrele pentru a înlocui cîteva sunete , transformînd astfel, discifrarea acestui mesaj  xenofob într-un adeărat coşmar . Totuşi am rezistat să le citesc pînă la urmă  şi am observat că majoritatea mesajelor acestor românofobi se aseamănă după stil şi structură (ceva de genul celor de mai sus)  , şi au cîteva criterii după care se folosesc să le alctuiască :

1.În prima propoziţie te fac cum îi vine la gură , te murdăresc cu toate prostiile care există şi nu există pe acest sfînt pămînt .

2. În conţinut se străduie să îţi „explice” de ce nu ai dreptate , şi îţi bagă tot felul de exemple inexistente şi inventate timp de cîteva minute în calitate de dovezi .

3.Şi pentru că finalul are o importanţă majoră  , uitînd de cuvintele murdare scrise la adresa ta în prima propoziţie îţi ureză succes sau pace , sau ceva de genul „sposibo za vnimanie” (cum mi-a scris tovarăşul de mai sus)

Şi nu se pune problema că aceste mesaje ne jignesc , sau ne pătează demnitatea noastră naţională , însă întrebarea este ce va urma ? Căci protestul de la Bălţi din toamna aceasta la care protestanţii au fost luaţi la pumni şi înjuraţi de membrii comsomolului care se declarau „patrioţi”  ne-a demonstart că ei sunt şi extrem de violenţi … deci punctul nu se pune numai pe aceste mesaje ? …

Reclame

Acțiuni

informatie

4 responses

28 12 2008
Ion Bargan

Își fac mai rău. Vorba din popor: ”Pasărea pe limba ei piere”.

Își pierd respectul, pe care unii etnici ruși l-au cucerit cu mare greu în fața băștinașilor.

29 12 2008
Maria967

Interesant, dat nu vrei sa adaugi putin umor siteului tau :P? O poza haioasa cu animale care se schimsba in fiecare zi.
Daca da, da click pe numele meu

3 01 2009
Axonick

o multime de exemple asemanatoare le puteti gasi pe http://www.play.md, in special comentariile unor filme video cu d-nul Chirtoaca Dorin. Fiindca a dat exemplu de patriotism a fost murdarit cu cuvinte necenzurate .De ce exista acesti romanofobi care nu cunosc un pic de istorie dar se dau drept specialisti…

3 01 2009
Raduc92

Axonick – mam gîndit şi eu să strîng într-un folder screenshoturile cu astfel de mesaje , da am mai văzut că un bloger a început acest lucru înaintea mea (vezi http://www.basarabiacenzurata.wordpress.com ) şi am hotărît să nu-i fur ideea .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: